Dwarsliggers

Ter wereld is geen spoor gebouwd zonder stevige dwarsliggers (1)

Geplaatst op vrijdag 1 februari 2013

Ter wereld is geen spoor gebouwd zonder stevige dwarsliggers (1)

Wie kent ze niet, de dwarsliggers in de organisatie. Altijd maren, leeuwen en beren op de weg en hakken in het zand. Maar zijn de dwarsliggers - ofwel mis-matchers in NLP termen - wel zo negatief?

Ik mag regelmatig een dwarsligger in mijn praktijk ontmoeten. In het begin van de coaching is het stevig stoom afblazen. Hij lijkt niet voor rede vatbaar totdat hij zijn verhaal heeft mogen doen. Toch heb ik ontdekt dat wanneer de dwarsligger gehoord wordt, hij wel degelijk in staat is goed te luisteren naar gedegen argumentatie en zelfs een omslag van 180 graden kan maken.

Maar naast het veranderen van koers, wat hij met dezelfde kracht doet als voorheen het dwarsliggen, hebben dwarsliggers veel te bieden. Zij zijn heel goed in het signaleren wat fout gaat, het aangeven van verbeterpunten en kritische vragen stellen. Ze leggen de vinger vaak op de zere plek, al doen ze dit meestal niet tactisch of zachtzinnig. Ze zien het als hun levenstaak om anderen te behoeden voor fouten. Ze willen werkelijk het beste voor de organisatie!

De valkuil van de dwarsligger is teveel bezig zijn met details, de lat heel hoog leggen voor zichzelf en anderen en - zoals gezegd - is tact niet hun grootste kwaliteit. De valkuil van de organisatie ligt echter in het afdoen van de dwarsligger als lastig en negatief. We leven tenslotte het laatste decennium in de ban van het positivisme! Nu wil ik de kracht van een positieve levenshouding niet weerspreken – dit vraagt om een eigen column – maar laten we het kind niet met het badwater weggooien.

Ik wil hierbij een lans breken voor de dwarsliggers in de organisatie. Laten we hen - voorbij hun kritische houding - zien in hun potentie. Laten we hun vermogen aanboren, waarbij ze met veel inzet veranderingen en nieuwe stappen in de organisatie toetsen en bouwrijp te maken voor de aanleg van een nieuw spoor. Laten we hen omarmen en welkom heten als een onmisbaar deel van een gezonde organisatie.

Tenslotte is ieder spoor gebouwd op stevige dwarsliggers die voorkomen dat de rails wegzakken in instabiele ondergrond!

Copyright ©2018 De Dialoog - Hosted by Content Power - Website 24/7